Hajosiko tallennusväline? Katosiko datasi?

Toisinaan vain käy niin, että tieto on tallennettuna kiintolevylle tai muistikortille, jota ei lainkaan varmuuskopioida. Myös se on mahdollista, että varmuuskopiointi pettää tai se ei kata aivan kaikkia dokumentteja tai valokuvia. Ei hätää! IT-tykki Mikko Aaltonen auttaa silloinkin, kun alkuperäinen tallennusväline on esim. pudonnut lattialle tai mykistynyt ukonilman aikana.

IT-tykiltä kuntoarvio veloituksetta

Toimita kiintolevy, usb-muistitikku, kameran muistikortti, cd/dvd/bluray tai muu tallennusvälineesi IT-tykille. Tyypillisesti 2-5 arkipäivän kuluttua saat arvion siitä, miten paha vika on kyseessä ja paljonko datan palauttaminen maksaa. Mikäli et hyväksy IT-tykin tarjousta tai IT-tykin arvion mukaan palautus ei tule onnistumaan, levy postitetaan veloituksetta takaisin. Kuntoarvion teko ei siis maksa mitään eikä velvoita tilaamiseen. Ainoat kulut asiakkaalle tulee siitä, että toimittaa levyn IT-tykille.

Ei kuluja, jos palautus epäonnistuu

Mikäli IT-tykiltä tulee tarjous tiedon palauttamisesta, mutta jonkun yllätyssyyn takia palautus ei sittenkään onnistu, palautustyö keskeytetään ja alkuperäinen tallennusväline toimitetaan takaisin asiakkaalle. Tästä ei tule kuluja. Vain onnistunut palautustyö laskutetaan.

Mikä sitten maksaa? Paljonko?

Jos IT-tykki pyydetään irrottamaan kiintolevy tms. tallennusväline laitteen sisältä ja/tai palautustyön jälkeen asentamaan sinne takaisin, laskutetaan työ tuntityöperusteisesti. Vuoden 2019 alusta lukien hinta näille tuntitöille on 52,42 eur + alv = 65 eur/h ja matkakorvaukset 1,21 eur + alv = 1,50 eur/km.

Ja sitten se varsinainen palautustyö. Kun kuntoarvio on tehty sekä tarjous on annettu ja hyväksytty, alkaa datan palauttaminen. Kun työ onnistuu, se laskutetaan tarjouksen mukaisesti. Tyypillisesti flash-muistien datapalautus pyörii 100-200 euron tuntumassa, kiintolevyjen 200-500 euron haarukassa ja ssd-levyjen palautukset 300-700 euron paikkeilla. Mainittuihin hintoihin sisältyy alv sekä levyn postitus asiakkaalle. Jos lisäksi pitää tehdä firmware-päivityksiä, hankkia varaosia ja/tai tallentaa tiedot kokonaan uudelle tallennusvälineelle, hinta nousee jonkin verran. Haasteellisissa tapauksissa, esim. raid-palautuksissa, hinta kipuaa helposti nelinumeroiseksi.

Kuten aiemmin jo sanottiin, sitovan kokonaishintatarjouksen saa toimittamalla tallennusvälineen IT-tykille arvioitavaksi. Nämä tällä sivulla mainitut hinnat ovat vain esimerkkejä; yksinkertaisimmissa tapauksissa palautus tapahtuu mainittua edullisemmin ja vastaavasti oikein pahojen vaurioiden kohdalla hinta voi ylittää haarukan.

Tallennusvälineen toimitus

Lähetä tallennusvälineesi SmartPost-automaattiin tai toimita se Salo IoT Campukselle:

 IT-tykki Mikko Aaltonen
 Joensuunkatu 7
 24104 Salo
 (gsm 045 650 0489)

Jos paketti tulee postin mukana, lähetäthän seurantakoodin IT-tykille tekstiviestinä yllä mainittuun gsm-numeroon. Näin paketin tuloon on mahdollista varautua ennakkoon ja tiedon analysointi voi nopeutua 1-2 arkipäivää.

Liitä paketin mukaan saatekirje, jossa mainitaan seuraavat tiedot:

  • Oma nimesi, puhelinnumerosi ja postitusosoitteesi.
  • Laskutusosoite, mikäli poikkeaa yllä olevasta. (IT-tykki voi lähettää verkkolaskuja, sähköpostia tai paperilaskuja.)
  • Mitä tallennusvälineelle on tapahtunut ennen kuin media todettiin vialliseksi tai huomattiin tietojen katoaminen.
  • Jos alkuperäinen tallennusväline joudutaan purkamaan osiksi eikä sitä voi enää käyttää, haluatko osat kuitenkin takaisin vai laitetaanko kierrätykseen. (Medialta tuhotaan lopullisesti & tietoturvallisesti kaikki data ennen kierrättämistä.)

HUOM: tallennusväline kannattaa pakata huolellisesti esim. kuplamuovin sisään. Pehmustetta on hyvä olla 1-2 cm joka puolella mediaa. Lisäksi on varmistettava, ettei edes pehmustettu pakkaus pääse liikkumaan ja "hölskymään" pahvilaatikon sisällä.